Αναρρίχηση

Info

H αναρρίχηση, ένα συναρπαστικό σπορ που τελευταία γνωρίζει μεγάλη διάδοση, γιατί χαρίζει έντονες συγκινήσεις, μπορεί να γίνει σχεδόν παντού και δεν απαιτεί ιδιαίτερα ακριβό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Στην αναρρίχηση βράχου ο αθλητής σκαρφαλώνει το «πρόσωπο» του βράχου αξιοποιώντας τις γνώσεις, την εμπειρία και την φυσική του δύναμη. Στηρίζεται χρησιμοποιώντας το ανάγλυφο της επιφάνειας, δηλαδή τα σημεία (εσοχές, εξοχές, χαραμάδες κ.ά.) στα οποία μπορεί να πιαστεί και να πατήσει. Απαιτούνται συγκέντρωση, συντονισμός, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση, υπομονή, καθαρό μυαλό αλλά και τόλμη και φαντασία, που αναπτύσσονται με την εξάσκηση και την πρακτική.

Η αναρρίχηση βράχου φέρνει τον αθλητή σε επαφή με τη φύση, γυμνάζει και δυναμώνει το κορμί και το μυαλό του, βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση και την πνευματική του δύναμη και του χαρίζει έντονες στιγμές και μεγάλη ικανοποίηση όταν κατακτά την κορυφή και πετυχαίνει το στόχο που έβαλε.

 Είναι όμως απαιτητικό άθλημα διότι απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Η ανάβαση μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα τη φορά ή και πολύ περισσότερο.

Νησί Ιωαννίνων: H διαδρομή βρίσκεται στο νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα ακριβώς δίπλα από το μοναδικό περιφερειακό δρόμο του νησιού. Αυτή η αναρρίχηση είναι προπονητικού χαρακτήρα καθώς υπάρχουν ασφαλισμένες διαδρομές οπού ο βαθμός δυσκολίας δεν ξεπερνάει το VI.

Καστρίτσα: H διαδρομή βρίσκεται νοτιοανατολικά στη λίμνη Παμβώτιδα στο δρόμο προς Δροσοχώρι και απέχει 11km από τα Ιωάννινα. Το βουνό Καστρίτσα περιλαμβάνει διαδρομές όπου οι βράχοι δεν ξεπερνούν τα 35 – 40m και ο βαθμός δυδκολίας κυμαίνεται μεταξύ III και VI.

Info
Location: Παμβώτιδα - Ιωάννινα
Δυσκολία: 3 - 6