Ιππασία

Info

Ο πρόγονος του αλόγου έκανε την εμφάνισή του στην Ηώκαινο περίοδο, πριν από 50 περίπου εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα Ηώιππος (το άλογο της αυγής). Τα απολιθώματά του που έχουν βρεθεί στη Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη δείχνουν ένα θηλαστικό με οπλές, ύψους 30-60 εκατοστών (στο ύψος του ώμου) και καμπουρωτή ράχη.

Στην οροσειρά της Πίνδου, στα δύσβατα και κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου, «τα άλογα της Πίνδου», αυτή  η σπάνια φυλή των αλόγων, ήταν πάντοτε ο φίλος και ο σύντροφος αλλά και το εργαλείο των ανθρώπων, στις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

Τα κοντόσωμα άλογα  της Πίνδου, συνηθισμένα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής αλλά και στο έντονο ανάγλυφο των βουνών, μετέφεραν το βιος και το μόχθο των κατοίκων, δημιουργώντας εμπόριο αξιοζήλευτο όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η τουριστική ιππασία  στα Ζαγόρια, μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλους, είναι ο καλύτερος τρόπος  να φέρουμε τον επισκέπτη κοντά στη φύση, και συγκεκριμένα στον βοϊδομάτη ποταμό στα όρια του εθνικού πάρκου Βίκου Αώου.

Τα άλογά μας φιλικά, όπως και οι συνεργάτες μας, θα σας δώσουν τις πρώτες και βασικές αρχές ιππασίας και θα σας συνοδεύσουν στη βόλτα σας, στο μαγευτικό πλατανόδασος του βοϊδομάτη ποταμού  και την  παλιά πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάς.

Με την ιππασία στα Ζαγοροχώρια, θα συμπληρώσετε τις εμπειρίες σας από την περιοχή και εμείς με τις  φωτογραφίες, θα φροντίσουμε για τις αναμνήσεις σας.

 Τα άλογα είναι όλα εκπαιδευμένα και μαθημένα με τον κόσμο, ψάχνοντας για χάδια και αγάπη όπου είναι δυνατόν.

 Οι διαδρομές συμπεριλαμβάνουν εύκολες και άνετες πορείες για αρχάριους αλλά και για γνώστες της ιππασίας, σε σημεία κοντά στο χωριό Πάπιγκο. Διαδρομές που απαιτούν μια προηγούμενη εμπειρία ιππασίας επίσης υπάρχουν, με διάρκεια από μια ώρα έως και ολόκληρη μέρα. Μελλοντικά προβλέπονται και οργανωμένες βόλτες με διανυκτέρευση στο βουνό για τους πιο τολμηρούς.

 Οι διαδρόμες ιππασίας είναι οι ακόλουθες:

  • Η «μικρή» μας  βόλτα,  ιδανική για την οικογένεια και τους μικρούς μας φίλους, δίπλα στον  Βοϊδομάτη ποταμό μέχρι την Γέφυρα της Κλειδωνιάς για τις αναμνηστικές φωτογραφίες και επιστροφή.Διαρκεί περίπου 50 λεπτά.
  • Η «μεγάλη» μας  βόλτα μας ταξιδεύει μέσα στο πλατανόδασος δίπλα στον  Βοϊδομάτη ποταμό σε μια διαδρομή που με τα άλογα μας θα διασχίσετε το ποτάμι ως την απέναντι όχθη  και θα επιστρέψετε  πάλι πίσω.Διαρκεί περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Περιοχή Ζαγοροχωριών –Ιωαννίνων

Στο χωριό Λάζαινα γίνονται οι διαδρομές ιππασίας σε χωματόδρομο μέσα στο πευκοδάσος που ποικίλουν σε διάρκεια.
Η ιππασία είναι ένα άθλημα χωρίς ηλικία.

 Οι διαδρόμες ιππασίας είναι οι ακόλουθες:

  •  Μικρή διαδρομή για παιδιά
  •  Εκκλησάκι – 20 λεπτά
  •  Τρίστρατο
  •  Ψιλή Ράχη – 1 ώρα διαδρομή

Περιοχή Τζουμέρκων-Ιωαννίνων.

Info
Location: Ζαγοροχώρια - Τζουμέρκα