Ράφτινγκ

Είτε είσαι αρχάριος, νέος ή μεγαλύτερος, αθλητικός ή όχι, μπορείς να ζήσεις την μοναδική εμπειρία του ραφτινγκ, με ασφάλεια και άνεση.

Δραστηριότητες στα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Ήπειρος, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ταξίδια περιπέτειας εναλλακτικού τουρισμού. Η γεωγραφική θέση  των Τζουμέρκων και των Ζαγοροχωρίων και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δημιουργούν τις ιδανικές διαδρομές rafting και καγιάκ στους ποταμούς, όλες τις εποχές του χρόνου.

Με έδρα τα Ιωάννινα στην Ήπειρο, θα μεταφερθούμε με τα ΔΧ mini bus της Active Nature στα ποτάμια της επιλογής σου. Εκεί και υπό την καθοδήγηση των έμπειρων και πιστοποιημένων οδηγών – αθλητών ποταμού, θα ζήσουμε μία αξέχαστη περιπέτεια στην παρθένα φύση της Ηπείρου!

Λίγα λόγια για το ράφτινγκ

Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό άθλημα κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα που κινείται με κουπιά. Έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (σχεδία).

Το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει τη πορεία ενώ τα κουπιά χρησιμοποιούνται για την αποφυγή εμποδίων.Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-10 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. 

 

Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. 

Το ράφτινγκ, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ασκείται και διασκεδάζει. Είναι ευεργετικό για όλες τις ηλικίες και επίπεδα φυσικής και δεν απαιτείται ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση, πέρα από τις οδηγίες που θα δώσει ο οδηγός της εκδρομής.

Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας, έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, συνεπώς και αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. 

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών κυμαίνονται από I w.w. έως VI w.w. Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι.

  • Βαθμός 1: Πολύ μικρές άγριες περιοχές, ενδέχεται να απαιτούν μερικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: Πολύ Βασικό)
  • Βαθμός 2: Λίγο άγριο νερό, ίσως μερικούς βράχους, ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιοι ελιγμοί (Επίπεδο: βασική δεξιότητα κωπηλασίας)
  • Βαθμός 3: Μικρά κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχει μικρή απότομη πτώση, αλλά κανένα σημαντικό κίνδυνο. Ενδέχεται να απαιτήσει σημαντικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: εμπειρία στη κωπηλασία)
  • Βαθμός 4: Μεσαία κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχουν και βράχια, ίσως μια σημαντική απότομη πτώση. Ενδέχεται να απαιτηθούν μερικοί απότομοι ελιγμοί (Επίπεδο: Προχωρημένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)
  • Βαθμός 5: Μεγάλα κύματα κατά τη ροή με αφρό, μεγάλο όγκο, με ύπαρξη μεγάλων βράχων και κινδύνων. Ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες πτώσεις, όπου απαιτούνται ακριβείς ελιγμοί. (Επίπεδο: προηγμένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)
  • Βαθμός 6: Η Κατηγορία 6 θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση ασφαλής. Οι Rafters πρέπει να αναμένουν να συναντήσουν σημαντικές αναταραχές, τεράστια κύματα, με ογκώδεις λευκούς αφρούς, τεράστιους βράχους και πολλούς κινδύνους.

Το 1811 έγινε η πρώτη απόπειρα πλεύσης στο snake river της Wyoming. Το 1840 πιστεύεται ότι εφευρέθηκε το πρώτο λαστιχένιο raft. Από το 1970 άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και συμπεριλήφθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου καθώς και στους αγώνες της Βαρκελώνης και τους ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντας 1996

Στην Ελλάδα το Ράφτινγκ ξεκίνησε στην δεκαετία του 90. Το 1997 δημιουργήθηκε η διεθνής ομοσπονδία Ράφτινγκ και το 1999 διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές πρωτάθλημα ραφτινγκ.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Βοϊδομάτη

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 1, διάρκειας 1.30 ωρας και μήκους 7 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά άνω των 5 ετών.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Άραχθο (1η Διαδρομή)

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 3, διάρκειας 2 ωρών και μήκους 10 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για αρχάριους.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Άραχθο (2η Διαδρομή)

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 3, διάρκειας 4 ωρών και μήκους 22 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική και για αρχάριους.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Άραχθο (3η Διαδρομή)

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 4, διάρκειας 4 ωρών και μήκους 18 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για έμπειρους rafters.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Άραχθο (4η Διαδρομή)

Ζήσε την περιπέτεια του ράφτινγκ στον Άραχθο. Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 4, διάρκειας 2 ωρών και μήκους 10 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για έμπειρους rafters.

Νυχτερινό ράφτινγκ
στον ποταμό Άραχθο

Το νυχτερινό Rafting στον Άραχθο, με το φως του φεγγαριού, είναι μία μοναδική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 2-3, διάρκειας 2,5 – 3 ωρών και μήκους 10 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για έμπειρους rafters.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Άραχθο (WILD ROUTE)

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 4, διάρκειας 8-10 ωρών και μήκους 45 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για έμπειρους rafters.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Καλαρρύτικος

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 4, διάρκειας 3,5 ωρών και μήκους 18 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για έμπειρους rafters.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Βενέτικο Α

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 3, διάρκειας 3 ωρών και μήκους 15 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική και για αρχάριους.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Βενέτικο Β

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 2, διάρκειας 2 ωρών και μήκους 10 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική και για αρχάριους.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Αώο

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 4-5, διάρκειας 6-8 ωρών ανάλογα με την ροή του νερού και μήκους 20 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για έμπειρους rafters.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Αχελώο

Μία κατάβαση επιπέδου δυσκολίας 2-3, διάρκειας 2,5 ωρών και μήκους 15 χιλιομέτρων, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών, ιδανική για αρχάριους αλλά και έμπειρους rafters.

Ράφτινγκ στον
ποταμό Αλιάκμονα

Ζήσε την μοναδική εμπειρία του ράφτινγκ στον Αλιάκμονα! Μια συναρπαστική κατάβαση στην καρδιά της Μακεδονικής φύσης, επιπέδου δυσκολίας 1-2, διάρκειας 1,5 ώρας και μήκους 7 χλμ, υπό την καθοδήγηση των πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών της Active Nature. Ιδανική για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά άνω των 5 ετών.

[/vc_section]