Sea Kayak στην
λίμνη των Ιωαννίνων

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία του Sea Kayak, στην λίμνη των Ιωαννίνων. Μία εύκολη, πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα, διάρκειας 2,5 ωρών, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων αθλητών – οδηγών,  ιδανική για αρχάριους και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Περιγραφή

Η λίμνη Παμβώτιδα ή όπως είναι γνωστή σήμερα ως λίμνη των Ιωαννίνων, έχει επιφάνεια περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα με, μέσο βάθος 4 – 5 μέτρα και μέγιστο 11 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.  

Η βλάστηση φτάνει μέχρι τις όχθες της και στα νερά της καθρεφτίζονται τα βουνά της Ηπείρου. Αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής ενώ παράλληλα, στα νερά της  εκτρέφονται χέλια και οι καραβίδες. Άλλωστε το όνομά της (Παμβῶτις ) σήμαινε στα αρχαία “”αυτή που τρέφει τους πάντες”

Η περιοχή της λίμνης είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000

Στο μέσο περίπου της Λίμνης βρίσκεται το νησί των Ιωαννίνων, στην οποία είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός με τους -περίπου- 350 κατοίκους. 

Η διαδρομή μας ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας Ιωαννίνων και διασχίζει τα νερά της Παμβώτιδας.

Μέσα από τα sea kayak μπορούμε να δούμε τα σπάνια είδη πουλιών που βρίσκονται κρυμμένα στον υδροβιότοπο της λίμνης και να απολαύσουμε την θέα των γύρω βουνών.

Έχουμε τη δυνατότητα, στη μέση της διαδρομής, να σταματήσουμε στο νησί των Ιωαννίνων και να αναρριχηθούμε στο πεδίο αναρρίχησης του νησιού.

Στην διαδρομή θα συναντήσουμε:

 • το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς

Επικοινώνησε μαζί μας και ζήσε την μοναδική εμπειρία της Sea Kayak στην λίμνη των Ιωαννίνων, με την ασφάλεια που παρέχουν οι πιστοποιημένοι οδηγοί – αθλητές αθλημάτων ποταμού της Active Nature.

Χρήστος Νικολάου

6937 667 799 & 6987 111 398

email: info@active-nature.gr

Λίγα λόγια για το sea kayak

Τα kayak είναι ελαφριά, μακρόστενα σκάφη χωρίς καρίνα, που κινούνται με τη μυϊκή δύναμη ενός ή περισσοτέρων κωπηλατών οι οποίοι χρησιμοποιούν διπλό ή μονό κουπί.

Αρχικά, οι ιθαγενείς της Αμερικής έφτιαχναν τα κανό από ελαφρύ ξύλινο σκελετό, που τον έντυναν με φλοιούς δέντρων, και τα στεγανοποιούσαν με ρετσίνι. 

Τα κανό ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατασκευαστών τους και στη νομαδική ζωή τους. Συνήθως χωρούσαν έναν ή δύο κωπηλάτες και κάποιο φορτίο. Ήταν μάλιστα τόσο ελαφριά, ώστε ο κωπηλάτης μπορούσε να μεταφέρει το κανό – για αρκετά χιλιόμετρα – πάνω στο κεφάλι του, όταν οι συνθήκες τον ανάγκαζαν να βγει από το νερό.

Τα kayak είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανό, με σουβλερή πλώρη και πρύμνη και συνήθως με ένα μόνο άνοιγμα. Εκεί κάθεται ο κωπηλάτης που χρησιμοποιεί διπλό μονοκόμματο κουπί, με τα πόδια απλωμένα και χωμένα στο μπροστινό μέρος. Έτσι, το κορμί του από τη μέση και πάνω φαίνεται να αποτελεί προέκταση του σκάφους. 

Οι Εσκιμώοι κατασκεύαζαν τα kayak τους από δέρματα φώκιας ή άλλων ζώων σε ξύλινο (ή από μπανέλες φαλαινών) σκελετό και κατόπιν τα άλειφαν με λίπος ζώων για να τα αδιαβροχοποιήσουν.

Στην κυριολεξία kayak σημαίνει «βάρκα κυνηγιού». Ο κωπηλάτης φορά ένα αδιάβροχο κάλυμμα γύρω από τη μέση του (spray skirt) το οποίο στερεώνεται στο kayak, καλύπτοντας το άνοιγμα και εμποδίζοντας τα νερά να μπουν στο σκάφος.

Tο kayak λόγω κατασκευής είναι πολύ ελαφρύ και ευέλικτο.

Τα κανό και τα kayak σήμερα φτιάχνονται από μια ποικιλία υλικών και έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις. Κυριαρχούν τα μοντέρνα πλαστικά και τα φάϊρμπερ γκλας. Το μήκος τους κυμαίνεται από δυόμισι μέτρα έως τέσσερα μέτρα και χρησιμοποιούνται κυρίως για αναψυχή και άθληση.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, για κατέβασμα ποταμών (whitewater) και περιήγηση (touring), και για έναν ή περισσότερους κωπηλάτες.

Τα κανό και τα kayak απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, εφόσον επιτρέπουν στον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τη φύση με ένα συναρπαστικό τρόπο, μόνος ή με παρέα, σε μονοήμερες ή και πολυήμερες εκδρομές και σε ρυθμούς που ορίζει ο ίδιος.

Στην δραστηριότητα, Sea Kayak στην λίμνη των Ιωαννίνων παρέχονται:

 • Πιστοποιημένοι οδηγοί, πρωταθλητές των αθλημάτων ποταμού
 • Sea Kayak και κουπιά  , σωσίβια, αδιάβροχα και όλος ο εξοπλισμός sea kayak
 • Δωρεάν video και φωτογραφίες με κάμερα GoPro (προϋπόθεση να έχετε μαζί σας usb 8 GB και πάνω)
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης 

Το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι:

 • Πετσέτα
 • Μαγιό 

Σημείο συνάντησης:

Διαθεσιμότητα - κόστος - ώρες δραστηριότητας

 • Όλες τις ημέρες της εβδομάδας – Μάρτιο έως Νοέμβριο
 • Πρωί 10.00 
 • Minimum αριθμός ατόμων 2
 • Maximum αριθμός ατόμων 8
 • Κόστος ανά άτομο 60 ευρώ
 • Ηλικίες 14 ετών και άνω με την συνοδεία κηδεμόνα

 • Share: